Skal jeg bruge ESTA eller visum til USA?

Alle danske pasholdere der har i sinde at rejse til USA, selv dem der blot skal mellemlande, skal enten bruge et ESTA eller visum. Her kan du læse mere om begge muligheder, og finde ud af hvilken løsning der bedst passer til dine behov.

ESTA eller visum?

For at rejse til USA som dansk statsborgere skal du enten ansøge om en ESTA rejsegodkendelse eller et visum. Vi anbefaler at alle der er er berettiget til det ansøger om ESTA, da hele ansøgningsprocessen foregår online, og dermed er langt hurtigere end for et visum.

ESTA er gyldigt til en lang række rejseformål

Du kan som rejsende med en ESTA godkendelse rejse til USA med en lang række forskellige formål.

Godkendte rejseformål

Forretning:

  • Konsultere med forretningsforbindelser
  • Deltage i konferencer og kongresser indenfor videnskab, uddannelse, fagområder og forretning.
  • Deltage i kortvarige træningsforløb (disse forløb må ikke være betalt af amerikanske kilder).
  • Forhandle en kontrakt

Turisme:

  • Turisme
  • Ferie
  • Besøge familie eller venner
  • Medicinsk behandling
  • Deltage i sociale begivenheder arrangeret af visse organisationer.
  • Deltage som amatør i musicals, sport, eller lignende begivenheder, så længe det er ubetalt.
  • Deltage i kortvarige rekreative kursusforløb, så længe det ikke krediteres. Eksempelvis kunne man deltage i et madlavningskursus.

Ikke godkendte rejseformål

  • Studier, krediteret.
  • Ansættelse
  • Arbejde som udenlandsk presse, radio, film, journalist eller andre informationsmedier.
  • Fast ophold i USA.

Husk at du også skal bruge ESTA til mellemlanding

Du skal også bruge enten ESTA eller visum hvis du skal mellemlande i en amerikansk lufthavn. Dette gælder også hvis du ikke forlader lufthavnen. Husk også på at selv mindreårige rejsende skal bruge ESTA.

Visse rejsende er nød til at ansøge om visum

Visse rejsende kan være nødsaget til at ansøge om et visum i stedet for ESTA. Dette omfatter bl.a. dem som der ikke kan besvare tilfredsstillende på baggrundsspørgsmålene i ansøgningsformularen. Det vil sige at bl.a. dem med visse særligt smitsomme sygdomme, folk med psykisk sygdom eller misbrug, rejsende der tidligere har overskredet deres visum, rejsende med en plettet straffeattest og rejsende der siden marts 2011 har opholdt sig i en række mellemøstlige lande omtalt i H.R.158 lovpakken. Der kan dog altid være visse undtagelser som gør at man stadig kan ansøge. Vi anbefaler derfor at du som ansøger meget nøje læser baggrundsspørgsmålene, og evt. kontakter den amerikanske ambassade hvis du er i tvivl om hvorvidt du bør ansøge om ESTA eller visum.

ESTA og visum til amerikanske storbyer

Når man som dansk statsborgere vil besøge amerikanske storbyer som Los Angeles, Miami og New York, hvornår skal man så bruge hhv. ESTA og visum?

ESTA til Los Angeles

Danske statsborgere kan rejse til Los Angeles med ESTA, så længe de rejser dertil med et af følgende formål: Turisme, forretningsrejse, medicinsk behandling, familiebesøg og korte kurser og konferencer. Derudover skal man også bruge ESTA hvis man mellemlander i Los Angeles, selv hvis man ikke forlader lufthavnen i forbindelse med sin flyforbindelse. Mindreårige rejsende skal også bruge ESTA når de besøger Los Angeles.

Visum til Los Angeles

Danske statsborgere skal bruge et visum hvis de rejser til Los Angeles med henblik på at studere, arbejde direkte for en amerikansk virksomhed, eller hvis du vil udføre journalistiske aktiviteter.

ESTA til Miami

Danske statsborgere der vil besøge Miami, kan bruge ESTA til deres rejse, såfremt de rejser med et gyldigt rejseformål, herunder: Turisme, forretningsrejse, medicinsk behandling, familiebesøg, samt korte kurser og konferencer. Du skal også bruge ESTA hvis du skal mellemlande i Miami, også hvis du bliver i lufthavnen under hele dit ophold i USA. Mindreårige rejsende til Miami skal også bruge ESTA.

Visum til Miami

Du skal som dansk statsborger bruge visum til din rejse til Miami, såfremt du rejser dertil med det formål at studere, arbejde direkte for en amerikansk virksomhed, eller for at arbejde som journalist.

ESTA til New York

Man kan som dansk statsborger flyve til New York på et ESTA, så længe det er med et godkendt rejseformål, såsom turisme, forretningsrejse, familiebesøg, medicinsk behandling samt korte kurser og konferencer. Rejsende der blot mellemlander i New York skal stadig bruge ESTA, selv hvis de ikke forlader lufthavnen under deres forbindelse. Mindreårige rejsende til New York er også påkrævet et ESTA.

Visum til New York

Hvis du som dansk statsborger ønsker at studere, arbejde for en amerikansk virksomhed eller arbejde som journalist i New York, så er du nødsaget til først at indhente et gyldigt visum.

ESTA for forretningsrejsende

Forretningsrejsende der ønsker at besøge USA i forbindelse med en forretningsrejse skal ansøge om en ESTA. Et ESTA bliver udstedt indenfor 72 timer. Gennemsnitligt bliver de fleste ESTA udstedt indenfor 1 time.

Forretningsrejsende der skal til USA for at mødes med forretningspatnere eller lignende skal bruge et ESTA for at boarde deres fly til USA.

Du ansøger på dette link.

Hvor hurtigt bliver jeg godkendt

Siden 11. december 2018 bliver ESTA ikke behandlet i real-time, og derved skal rejsende være opmærksomme på, at der kan forekomme ventetid. De fleste rejsende vil opleve at modtage deres rejsetilladelse efter omkring 1 time, dog kan det tage op til 72 timer.

Det er derfor anbefalet at man ansøger om sit ESTA senest 72 timer før check-in. Uden et godkendt ESTA vil man ikke kunne checke-in eller boarde sit fly til USA.

Skal jeg printe mit ESTA i forbindelse med min forretningsrejse

Du behøver ikke printe dit ESTA i forbindelse med din forretningsrejse. Din ESTA godkendelse er tilknyttet til dit pasnummer. Det er derfor vigtigt at indtaste et korrekt pasnummer. Hvis dit pasnummer på din ESTA ansøgning ikke stemmer overens med pasnummeret i dit pas, så er dit ESTA ugyldigt.

Hvad må jeg foretage mig i USA på en ESTA rejsegodkendelse

Hvad er de tilladte ESTA-forretningsaktiviteter?

Forudsat at du har gyldig ESTA-autorisation, vil følgende aktiviteter være tilladt for visumfri rejse til USA:

  • Deltagelse i forretningsmøder
  • Rådgivning med forretningsforbindelser
  • Deltagelse i forretningsmøder, konferencer eller messer som delegeret
  • Forhandling af kontrakter
  • Turisme
  • Besøge pårørende
Ikke-tilladte forretningsaktiviteter

Hvis du rejser til USA på en ESTA godkendelse, så har du ikke tilladelse til at udføre produktivt arbejde, uanset hvor arbejdsgiveren befinder sig. Det betyder, at du ikke kan arbejde eller påtage dig lønnet eller ulønnet beskæftigelse eller studere under din ESTA-opholdsperiode. Afholdelse af leder- og lederuddannelsesseminarer eller andre træningsarrangementer er heller ikke tilladt under VWP (Visa-Waiver Program). For enhver af ovenstående aktiviteter skal du ansøge om det relevante visum til USA.

Hvordan får man et visum til USA?

Danske statsborgere har visumfri adgang til USA i forbindelse med turisme og forretningsrejser i op til 90 dage ad gangen. Du behøver derfor ikke ansøge om et traditionelt visum til USA, men skal i stedet ansøge om et ESTA visa.

Hvis du ikke kvalificerer dig til Visa-Waiver programmet, så skal du i stedet søge om et visum til USA.

Visum hvis du ikke kan få ESTA

Hvis du desværre ikke kan få ESTA, hvis du for eksempel ikke har kunne svarer nej til alle “Eligibility Questions”, så skal du ansøge om et traditionelt visum. Dette indebærer at du udfylder en formular DS-160, betaler et ikke-refunderbart visumgebyr og booker en samtale på den amerikanske ambassade i København.

Du kan læse meget mere om processen i denne artikel.

Prismæssigt er det meget dyrere

Prismæssigt kan det være en mavepuster at skulle betale for et visumgebyr. Sammenlignet med prisen for ESTA, så kan et regulært turistvisum til USA være en dyr omgang. For eksempel koster ESTA 14 USD eksklusiv servicegebyr, og et visum koster 160 USD eksklusiv servicegebyr.

Hvad hvis mit visum til USA bliver afvist

Hvis dit visum til USA bliver afvist, så kan det være svært nogensinde at blive godkendt. Dog bør du forhøre dig om hvorfor de har afvist dig, og prøve igen på et andet tidspunkt.

Noget andet der er negativt er at du desværre ikke får refunderet dit visumgebyr. Årsagen er at det visumgebyr som du har betalt på 160 USD ikke dækker for et visum. Gebyret dækker for en visumsamtale. Så ligegyldigt udfaldet af din visumsamtale, så får du ikke refunderet det gebyr du har betalt, for at få lov til at komme til visumsamtale.

Jeg ønsker at arbejde og bo i USA

Hvert år drager flere hundrede danskere til USA for enten et bo permanent i USA eller for at arbejde midlertidigt i USA. Det kan være svært at få opholdstilladelse til USA. Du må ikke arbejde i USA på en ESTA eller et turistvisum.